
Celebra el 9 d’octubre a València
El 9 d’octubre és una data molt important per als valencians. La Comunitat Valenciana celebra el seu dia oficial, commemorant un esdeveniment històric que va marcar un abans i un després. Per a entendre millor per què el 9 d’octubre és tan important, cal aprofundir un poc més en els seus orígens.
Per què el 9 d’octubre?
La història del 9 d’octubre es remunta a l’època medieval. Durant el segle XIII València estava sota domini musulmà i va ser l’any 1238 quan el rei Jaume I d’Aragó, “Jaume el Conqueridor”, va aconseguir una conquesta pacífica de la ciutat de València i la va alliberar del domini musulmà. La ciutat es va rendir i es va signar un acord de capitulació conegut com “El Capitulat”.
Aquest acord va garantir drets i llibertats per a la població valenciana i va marcar l’inici de la presència cristiana a la regió. Jaume I es va convertir en el rei de València i va establir el Regne de València, una entitat autònoma que comptava amb les seues pròpies lleis i furs.
Un dia per a celebrar
Cada 9 d’octubre, a les 12:00 h, es realitza la baixada de la Senyera, que porta presidint els actes del 9 d’octubre des de l’any 1365, des del balcó de l’Ajuntament de València. En aquest moment comença una processó cívica fins al Parterre, on podem trobar l’estàtua de Jaume I d’Aragó. Allí, es realitza una ofrena floral i, en acabar l’acte es canta l’Himne valencià. Després d’això, la Senyera es trasllada a la catedral per a celebrar una missa en el seu honor i després es torna a l’Ajuntament, tancant l’acte al ritme dels petards de la típica mascletà valenciana.
A la vesprada, i en memòria de l’entrada de Jaume I, se celebra la “Entrada de Moros i Cristians a la Ciutat de València”. Filaes de Moros i Cristians amb balls i bandes de música parteixen des de de la plaça d’Alfons el Magnànim i segueixen pel carrer de la Pau, continuant per Sant Vicent i recorrent tota la plaça de l’Ajuntament per a concloure la desfilada al carrer Marqués de Sotelo.
Un tancament perfecte per a un dia on la cultura i l’entitat valenciana són presents en cada racó de la ciutat.
El dia dels enamorats valencians
Altre factor que fa que el 9 d’octubre siga tan important a València és que coincideix amb el dia de Sant Donís, és a dir, el dia dels enamorats valencians. Els regals que es donen durant aquest dia les parelles són molt especials. Fan referència a la història valenciana durant l’entrada de Jaume I a València, on les dones li regalaven al rei i als seus soldats fruites embolicades en mocadors. Seguint amb aquesta tradició, ara són els homes els que solen regalar a les dones la “Mocadorà”, massapans amb formes de fruites que van dins d’un mocador. Arran d’això, Sant Donís s’ha convertit en el patró dels pastissers valencians i cada vegada augmenten més les comandes d’aquests dolços en tots els forns valencians durant aquest dia.
Segur que, després d’açò, entens un poc més per què aquesta data és tan important per a València i per als valencians.
Si vols saber més informació sobre dades, plans i activitats que envolten a València i la seua província, descarrega’t l’App València ON de manera gratuïta i senzilla.